Платформа для створення онлайн-школи: огляд 6 популярних рішень
Платформа для онлайн-школи допомагає створювати онлайн-курси, навчати клієнтів і отримувати за це гроші. Це основний інструмент для розвику інфобізнесу.
В статті ми розібрали шість популярних платформ для онлайн-школи в Росії. Огляд допоможе вам швидко порівняти рішення між собою і обрати варіант, що підходить вашій школі.

Критерії порівняння

Онлайн-школа — це повноцінний бізнес. Для того, щоб його розвивати потрібно знати, звідки приходять клієнти, який курс користується попитом і на чому бізнес втрачає гроші. Хороша платформа повинна дати відповідь на ці запитання. Тому кожну ми порівняли за двома напрямами:

Підбірка корисних статей

  1. Створення курсів. Які типи навчального контенту можна створювати: відеоуроки, тексти, інтерактивні статті, тренажери.
  2. Вебінари. Чи є сервіс для вебінарів і як він працює.
  3. Аналітика. За якими метриками слідкує платформа і як за ними визначити самопочуття бізнесу.
  4. Сервіс для відправки листів. Чи вбудований він в платформу і які має можливості.
  5. Конструктор лендінгів. Чи можна на платформі створити сайт для курсу і рекламувати його в інтернеті для того, щоб залучити більше покупців.
  6. CRM. Програма показує скільки ви заробили і залучили клієнтів, який контент користується попитом, а який не приносить прибутку. Перевіримо, чи вбудована CRM в платформу і наскільки в ній зручно працювати.
  7. Захист від копіювання матеріалів. Наскільки легко вкрасти ваші курси і як захистити їх від піратів.
  8. Варіанти оплати. Як клієнти сплачують за навчання, наскільки швидко ви отримаєте гроші і чи потрібно вам буде платити комісію за транзакцію.

1. iSpring Market — платформа для створення і продажу онлайн-курсів з вбудованим маркетплейсом

Особистий кабінет керівника онлайн-коли в iSpring Market

Ціна: від 4000 ₽ на місяць

Пробная версія: 14 днів


В iSpring Market є все необхідне для запуску онлайн-школи: від програми для створення курсів до вбудованого маркет-плейсу, на якому клієнти оплачують контент.


Платформа зроблена в Росії і працює через інтернет. Не потрібно нічого встановлювати, кликати на програмістів і прокладати локальні мережі. Все, що вам буде потрібно, — інтернет і комп'ютер.

Створення курсів — 5 з 5 балів

На iSpring Market можна завантажити готові навчальні матеріали і створити з нуля електронні курси, тексти, тренажери і відеоуроки.


Створюйте програми навчання з готових матеріалів. iSpring Market підтримує будь-який контент: відеоуроки, вебінари, подкасти, курси, статті, презентації, тести. Кожен матеріал ви можете продавати окремо чи зібрати в навчальну програму.


Кожну навчальну програму можна самому налаштувати відповідно до ваших потреб: поділити на розділи, встановити терміни і правила проходження.

Ви можете зробити так, щоб наступний навчальний розділ відкривався лише після завершення попереднього, чи курс автоматично закривався після двох тижнів

Конструктор онлайн-курсів. Разом з платформою ви отримуєте конструктор iSpring Suite, в якому можете створювати електронні курси з тестами і тренажерами з простої презентації.


Програма iSpring Suite працює на основі PowerPoint. Післятого, як ви встановили Suite на комп'ютер, в PowerPoint з'явиться окрема вкладка:

iSpring Suite працює прямо в PowerPoint. Ви можете створити інтерактивний курс з презентації

Заходите сюди, додаєте в презентацію картинки, анімацію, музику, відео, тести і натискаєте кнопку «Публікація» — курс готовий. Тепер його можна завантажити на iSpring Market і продавати клієнтам.


Курси підлаштовуються під розмір екрану і працюють на будь-яких пристроях: комп'ютерах, планшетах і смартфонах.

Статистика — 5 з 5 балів

Система аналітики допомагає слідкувати за навчанням клієнтів, продажами і виважено приймати рішення щодо розвитку бізнесу. Всі данні поділяються на три типи:

Детальна аналітика продажів. iSpring Market показує скільки грошей приніс кожен клієнт, які курси мають попит, а які не приносять прибуток взагалі.

В iSpring Market ви також можете подивитись загальну виручку за місяць, квартал чи рік, щоб прослідкувати сезонність і, наприклад, спрогнозувати спад попиту.

Дані щодо курсу. iSpring Market покаже, як користувач пройшов курс: скільки матеріалів вивчив, як багато часу на це витратив, який бал набрав.
Звіт з проходження курсів. За цими даними ви зокрема можете побачити залученість учня в навчання. Якщо він проходить курсі неохоче, значить йому щось не подобається.

Сервіс сповіщень — 3 з 5 балів

Він допоможе підтримувати зв'язок з клієнтами і просувати нові онлайн-курси.

Обмін повідомленнями. В iSpring Market є внутрішній чат, як в соціальній мережі. Ви завжди на зв'язку з клієнтом. Зі свого особистого кабінету вони можуть написати вам повідомлення і запитати.
Через чат клієнти можуть задати питання викладачу чи повідомити про помилку в курсі
Відгуки і коментарі. Кожному курсу клієнти можуть поставити оцінку і написати коментар. Позитивні відгуки можуть допомогти потенційному клієнту швидше зважитись на покупку.
За замовчуванням відгуки можуть залишати всі клієнти школи. За необхідності ви можете відімкнути коментарі

У iSpring Market немає вбудованого сервісу поштових розсилок, але платформа інтегрована з системою Zapier. Вона дозволяє «поєднувати» між собою різні сервіси, додатки і програми.


Ви зможете ввімкнути Zapier в налаштуваннях iSpring Market в два кліка і підключитись до будь-якої системи автоматичних розсилок: Unisender, eSputnik, GetResponse, Sendpulse чи MailChimp. Переносити вручну поштові адреси користувачівв систему розсилок не доведеться. Zapier за хвилиу все зробить сам.

Конструктор лендінгів — 3 з 5 балів

iSpring Market працює за форматом інтернет-магазинів. Як тільки ви завантажили курс на платформу і встановили ціну, він з'явився на вітрині — головній сторінці вашої онлайн-школи. Клієнт заходить на ваш сайт, вибирає курс и сплачує за нього.
Головна сторінка вашої онлайн-школи — це вітрина з курсами, як в інтернет-магазині. Клієнт заходить на сайт, вибирає курс і сплачує за нього. Ви можете змінити дизайн вітрини так, як потрібно

Ви можете змінити зовнішній вигляд вітрини: додати логотип, змінити кольорову схему і URL-адресу онлайн-школи. Вітрина адаптується під розмір екрану. ЇЇ зручно вивчати з комп'ютера і телефона.


На кожному курсі теж є своя сторінка —це лендінг, заточений під продаж. Тут ви можете поставити гарну обкладинку, розповісти про курс і викладача, а також вказати ціну. Головний мінус — всі сторінки з курсами оформлюються за одним шаблоном. Змінити дизайн не можна.

Приклад промо-сторінки курсу в iSpring Market. Сторінки курсів індексуються в пошукових «Гугл» і «Яндекс». Ваш клієнт знайде їх в пошуці без контекстної реклами

Захист від копіювання — 5 з 5 балів

На платформі використовують чотири рівні захисту, щоб уберегти ваш контент від крадіжок:


Резервне копіювання. Всі данні зберігаються відразу в декількох дата-центрах Росії. Платформа ділить резервні копії кожні три години, щоб нічого не втратилось.


Захист від скачування. iSpring Market шифрує всю інформацію, щоб захистити від перехвату. Пірати не зможуть скачати курси і викласти їх в інтернет.


Водяні знаки. При перегляді курсу користувач побачить напівпрозорий блок з вашими даними (логін, адресу аккаунту чи поштову адресу). Водяний знак неможливо видалити, тому якщо хтось зробить скріншот з вашого курсу чи зніме скрінкаст з вашого вебінару, він ніколи не зможе видати їх за свої авторські матеріали.


Цілодобова техпідтримка. Спеціалисти iSpring Market на зв'язку 24/7 по телефону, в чаті чи email.

Способи оплати — 5 з 5 балів

На iSpring Market можна приймати оплату за банківськими картками і через онлайн-каси Яндекс Деньги, Robokassa, PayAnyWay і Тинькофф. Гроші надходять відразу на ваш рахунок. Вся інформація про платежі зберігається.


Платформа автоматично виставить клієнту рахунок і відкриє доступ до курсу, а вам повідомить про сплату. При цьому компанія не бере комісію за грошові перекази.

2. GetCourse — найпопулярніша платформа для створення онлайн-шкіл

Ціна: від 4400 ₽ на місяць

Пробна версія: 14 днів


Російська платформа для онлайн-школи. В GetCourse є все необхідне для запуску і розвитку онлайн-школи: від програми для створення курсів до вбудованої CRM, де можна подивитись обсяг продажів и цикл кожної угоди.

Платформа зроблена в Росії і працює через інтернет. Не потрібно нічого встановлювати, кликати на програмістів і прокладати локальні мережі. Все, що вам буде потрібно, — інтернет і комп'ютер.

Створення курсів — 2 з 5 балів

Немає вбудованого інструменту для створенн контенту. Наприклад, створити презентацію чи змонтувати відеолекцію не вийде.

На платформу ви можете завантажити тільки готові матеріали, об'єднати їх в уроки чи цілі навчальні програми - тренінги.

Урок — блок логічно пов'язаної інформації, аналог розділу в книзі. Тут ви розбираєте конкретну тему. Наприклад, в курсі з "Фотошопу" уроком стане один з етапів знайомства з програмою — огляд гарячих клавіш.

Спочатку урок виглядає, як порожня інтернет-сторінка. Сюди додають готовий навчальний контент за темою: відео, стаття, презентація і подкасти. Матеріали можна міняти місцями, щоб учні знайомились з ними впортрібному порядку.
Щоб клієнти закріпили знання на практиці, в урок можна додати завдання для перевірки. Їх створюють через вбудований редактор.

Тренінг — це збірник уроків. Число уроків у збірнику необмежене.
Так виглядає тренінг на GetCourse

У кожного тренінгу є вікно налаштувань. Тут ви можете упорядкувати проходження уроків, обмежити час навчання, встановити бали за виконане завдання.

Огляд налаштувань уроку і тренінгу на GetCourse

Вебінари — 2 з 5 балів

У GetCourse немає свого вебінарного майданчику. Щоб провести онлайн-трансляцію, доведеться створити акаунт на «Ютубі», прив'язати до платформи і проводити через нього.

Відеоінструкція з налаштувань вебінарної кімнати

Головний недолік «Ютуба» — затримка передачі даних. Слова ведучого глядачі почують тільки через 30-60 секунд. Тому оперативно відповідати на запитання в чаті не вийде.

На вебінарі ви можете ввімкнути веб-камеру, показати презентацію чи екран комп'ютера. Немає віртуальної дошки для малювання. Не можна проводити тести і опитування.
Максимальне число участників — 5 000 людей, як пишуть на офиційному сайті платформи.

Вебінар зберігається в HD-форматі. Запис можна призначити тим, хто пропустив вебінар, чи включити відео у новий тренінг.

Статистика — 5 з 5 балів

Система аналітики допомагає слідкувати за навчанням клієнтів, продажами і зважено приймати рішення з розвитку бізнесу. Всі дані поділяються на чотири типи:

Контакти клієнтів: ім'я, електронна пошта, телефон, посилання на соцмережі. Використовуйте їх, щоб розповісти про новий курс чи запропонувати знижку.
Прямо на платформі ви можете написати клієнту про новий курс і запропонувати знижку
Успішність клієнтів. Звіт покаже, як часто користувач заходить на платформу, скільки уроків пройшов, які теми викликають труднощі і на якому етапі зникає зацікавленість навчанням.
Інформація зі звіту успішності допоможе підвищити якість тренінга
Ефективність розсилок. Ви дізнаєтесь в який день листи відкривають частіше, у яких акцій вище конверсія і скільки користувачів відписалось від розсилки. Звіт покаже, як побудувати email-стратегію, щоб ваші листи не відправляли у спам.
Звіт підскаже, як побудувати email-стратегію, щоб ваші листи не відправляли в спам
Аналітика продажів показує, звідки прийшло більше всього клієнтів, які тренінги користуються попитом, а які не приносять дохід. Це допомагає краще зрозуміти ціли покупців і продавати саме те, що їм потрібно.

Сервіс для відправки листів — 4 з 5 балів

Через нього ви надішлете повідомлення в соцмережі, листи на електронну пошту і СМС. Достатньо вибрати групу отримувачів і час розсилки.
Ви пишете лист у звичайному текстовому редакторі
Якщо налаштувати автолисти, платформа автоматично відправить клієнтам запрошення на тренінг, нагадає про вебінар і підкаже скільки днів лишилось до кінця курсу.

Конструктор лендінгов — 4 з 5 балів

Лендінг — рекламна сторінка вашого уроку чи тренінгу. Тут ви розказуєте, скільки коштує навчання, чому навчиться клієнт і за який час.

Є два варіанти: створити лендінг з нуля чи взяти один з 16 шаблонів, підготованих дизайнерами GetCourse.
У вашому розпорядженні 5 безкоштовних шаблонів і 11 платних. Ціна платного шаблону стартує від 1 990 рублів
Лендінг автоматично підлаштовується під екран пристрою. Вам не доведеться налаштовувати сторінку окремо під комп'ютер, планшет і телефон.

По кожному лендінгу платформа збирає статистику: скільки людей зайшло на сторінку, хто з них залишив заявку на курс, а кого відлякала ціна.

CRM-система — 4 з 5 балів

За допомогою цієї програми ви слідкуєте за незавершеними угодами і нагадуєте вашим покупцям, щоб вони заплатити, підписали чи повернути акт.

Програма виглядає, як excel-таблиця з базою ваших клієнтів Натиснули на ім'я — відкрилась карточка покупця, де вся хронологія роботи з ним — від першого дзвінка до покупки.

CRM — головний центр керування платформою, як бортовий комп'ютер в літаку. Він бере на себе всю рутину: формує документи по шаблону, відправляє смс клієнтам і створює онлайн-звіти за ключовими бізнес-процесами онлайн-школи. Ви не витрачаєте на це час.

Захист від копіювання матеріалів — 3 з 5 балів

GetCourse аналізує всіх учнів і підсвічує тих, хто вчиться з різних пристроїв в різних містах. Якщо користувач за місяць відкривав курс в Рязані, Барнаулі, Новосибірську і Йошкар-Олі, швидше за все аккаунтом користується декілька людей і його варто заблокувати.
GetCourse показує список порушників у режимі реального часу
Не можна вчитись на декількох приладах одночасно. Якщо ви відкрили урок на комп'ютері, а продовжили на планшеті, платформа відразу закриє урок на вашому ПК. Декілька людей не зможуть одночасно вчитись під одним акаунтом.

Способи оплати — 5 з 5 балів

Щоб приймати оплату за курси зручним шляхом, ви можете підключити до платформи Яндекс.Кассу, Robokassa, Paypal, Webmoney — всього 28 сервісів.

CRM автоматично надасть клієнту рахунок і відкриє доступ до тренінгу, а вас повідомить про сплату.

Інтеграція з платіжними системами безкоштовна. GetCourse не бере комісію за грошові перекази.

3. Learme — майданчик для онлайн школи з підтримкою SCORM-курсів

Ціна: від 2 500 ₽ на місяць
Пробна версія безстрокова

Платформа працює через інтерент. Щоб почати работу, достатньо створити акаунт.

Є безстрокова пробна версія. Ви можете зібрати 3 курса і навчати до 20 людей. При цьому у вас буде безкоштовна техпідтримка по електронній пошті.

Створення курсів — 3 з 5 балів

На LearMe можна завантажити готові навчальні матеріали або створити з нуля уроки, тести і завдання для перевірки.

Урок — теоретична частина курсу. Спочатку він виглядає, як порожня інтернет сторінка. Сюди ви додаєте відео, статті, музику і презентації. Принцип роботи аналогічний до GetCourse.
Приклад уроку на LearMe. Матеріали на сторінці можна міняти місцями, щоб учні знайомились з ними в потрібному порядку
Завдання — практична частина курсу. Ви придумуєте завдання, а учень повинен відповісти на питання чи завантажити файл с рішенням.

Обов'язкові до виконання завдання не дозволять учням перейти до наступних уроків без перевірки.
Коли учні виконають завдання, платформа відправить вам сповіщення на пошту. Тут ви можете перевірити роботу і поставити оцінку.
Тест допоможе перевірити, наскільки добре учні засвоїли тему. Кількість питань в тесті не обмежена.

В налаштуваннях ви можете поставити прохідний бал, вказати число спроб для рішення заздань і налаштувати зворотній зв'язок.

Ваші учні можуть навчатись де завгодно: дома, в поїзді чи на прогулянці в парку. Всі курси працюють на комп'ютерах і мобільних.
У вбудованому конструкторі ви можете створювати всього лиш один тип запитань — вібір одної правильної відповіді
LearMe підтримує SCORM-курси з діалоговими тренажерами, інтерактивними іграми і озвучкою. Такий курс ви можете створити в програмі на кшталт iSpring Suite і завантажити на платформу.

Підтримка SCORM доступна тільки за тарифом «Університет» — від 12 500 рублів в місяць.

Вебінари — 2 з 5 балів

У LearMe немає вебінарного майданчика. Онлайн-трансляції ви проводите через «Ютуб», як і GetCourse.
На Learme ви можете створити сторінку реєстрації на вебінар, щоб зібрати контакти потенційних клієнтів і пропонувати їм платні курси.
Під час вебінару ви можете показувати презентацію і робочий стіл комп'ютера. А ось інтерактивної дошки для малювання і опитувань на «Ютубе» немає.

Учні чують вас з затримкою в 30-60 секунд. Враховуйте це, коли задаєте питання слухачам. Коментарі в чаті з'являться не відразу.

Вебінар зберігається в HD-форматі на сторінці онлайн-трансляції та на вашому ютуб-каналі.

Статистика — 5 з 5 балів

Через звіти в Learme ви побачите, як навчаються учні, які курси популярні та який дохід вони приносять. Всі дані діляться на чотири типи:

  1. Відвідуваність курсу. Звіт покаже кількість учнів, які пройшли курс за вказаний час.
  2. Унікальні перегляди — загальне число уроків, які вивчили в курсі.
  3. Відвідуваність уроків — кількість користвачів і середній час переглядукожного уроку.
  4. Дохід. Система покаже, скільки ви заробили на продажі курсів.
Learme підкаже, які курси користуються попитом і скільки часу вчаться клієнти
Під кожним уроком є форма для коментарів — учні пишуть відгук і ставлять оцінки за навчання. Такий зворотній зв'язок допомагає аналізувати якість навчальної програми і працювати над помилками.

Аналітика більше спрямована на навчання. Learme не покаже, з яких каналів реклами найчастіше приходять клієнти, які курси приносять максимальний дохід і в який бік варто далі розвивати бізнес.

Конструктор лендінгів — 3 з 5 балів

В Learme ви збираєте промо-сторінку курсу з готових блоків, як конструктор. У вашому розпорядженні більше 25 заготовок.
Щоб зробити оформлення унікальним, ви можете завантажити логотип онлайн-школи, змінити вигляд блоків, шрифт і колір кнопок
Якщо до лендінгу підключити «Яндекс.Метрику» і «Гугл. Аналітику», LearMe покаже скільки людей побачило рекламу курсу, як довго клієнти вивчають промо-сторінку і хто з них купив курс.

CRM-система і сервіс для відправки листів — 0 з 5 балів

В LearMe немає CRM і програми для розсилок. Розробчики платформи готові безкоштовно налаштувати інтеграцію з будь-яким сервісом. Серед них Mail Chimp, GetResponse, Sendpulse.
Варіанти інтеграцій на LearMe

Захист від копіювання матеріалів — 3 з 5 балів

LearMe захищає тільки відеоконтент. Інформації за іншими матеріалами мені не вдалось знайти. В основі платформи лежать три рівня захисту:

Доступ до курсів з конкретних доменів. Відео працює тільки на тих доменах, які ви вказали в налаштуваннях.

Захист від завантаження. Платформа шифрує всю інформацію, щоб захистити її від перехоплення. Пірати не зможуть завантажити ваші матеріали і викласти в інтернет.

Водяні знаки. Ви можете поставити на відеокурси логотип онлайн-школи.
Якщо пірати вкрадуть ваш курс, то все одно не зможуть присвоїти собі авторство.

Способи оплати — 5 з 5 балів

За банківською карткою. Гроші надходять на рахунок платформи. Суму переказу можна подивитись в особистому кабінеті.

Щоб вивести кошти, доведеться написати команді LearMe. Вони переведуть гроші на ваш рахунок, а учню відправлять чек і всі отправят чек и все відповідні документи. За послуги LearMe бере 10% від суми переказу.

Перевести в готівку кошти можна раз в 30 днів. За цей час учень може оскаржити покупку і повернути гроші, якщо йому, наприклад, не сподобався курс.

Через онлайн-касу типу Paypal і «Робокасса». Техпідтримка безкоштовно прив'яже її до вашої онлайн-школи.

Учень оплачує курс, гроші відразу надходять до вашого гаманця. Ви не платите комисію за переказ. Але чеки і відповідні документи доведеться розсилати клієнтам вручну.

4. Антитренинги — платформа для проведения онлайн-тренінгів і продажу курсів

Ціна: від 1500 ₽ на місяць
Пробна версія: 1 рік

Бюджетний варіант для новачків інфобізнесменів. В платформу входить редактор курсів, сервіс розсилок і CRM.

Немає інструменту для створення лендінгів і вебінарного майданчика. Але компанія компенсує це інтеграцією зі сторонніми сервісами. Єдиний мінус — за них ви платите окремо.

Інтерфейс платформи схожий на сторінку «Вконтакті». Тому «Антитренінги» підходять для швидкого старту.

Створення курсів — 4 з 5 балів

У «Антитренінгів» є редактор для створення інтерактивних статей, тестів і практичних завдань. Готовий навчальний матеріал підлаштовується під розмір екрану - їх зручно дивитись з комп'ютера і телефона.

Інтерактивна стаття. Основою для неї слугуватиме будь-який текстовий документ. Ви просто копіюєте його, вставляєте в редактор «Антитренінгів», додаєте відео, картинки, музику і натискаєте «Опублікувати» — стаття готова.
Стаття підлаштовується під будь-який розмір екрану
Практичне завдання виглядає як форма зворотнього зв'язку на інтернет-сторінці. Ви задаєте пиатння, а учень відповідає в коментарях чи прикріплює файл з готовою роботою.
Завдання можуть бути різними. Наприклад, написати лист клієнту, підготувати презентацію чи план проекту. Коли студент виконає завдання, ви отримаєте сповіщення і зможете оцінити роботу.

Тест. Для точної перевірки знань на платформі є 9 типів завдань. В кожне ви можете завантажити картинку і музику, додати таблицю і гіперпосилання.
У вашому розпорядженні 9 типів завдань для тесту

За замовчуванням час на проходження тесту не обмежене — учень може почати тестування сьогодні, а закінчити через неділю, списавши відповіді з лекції. В цьому випадку система незаслужено поставить п'ятірку за екзамен.


Щоб отримати об'єктивний результат, ви можете обмежити час на вивчення курсу і проходження тесту.

Штрафувати за неправильні відповіді та підказувати не вийде — на платформі немає таких функцій.

Вебінари — 3 з 5 балів

У «Антитренінгов» немає вебінарного майданчика. Тому компанія безкоштовно підключає будь-який сервіс на вибір. Серед них YouTube, Google Hangouts, Clickmeeting, Zoom, Livestorm, Webinar.fm, MyOwnConference.

Статистика — 4 з 5 балів

Система статистики допомагає слідкувати за навчанням клієнтів і вимірювати якість курсів. Ви дізнаєтесь, як часто клієнти заходять на платформу, які курси проходять і скільки помилок допускають в тестах.

Всього на платформі 14 типів звітів. Вони сгруповані за трьома розділами: якість уроків, робота наставника і навчання учнів.
На платформі 14 типов звітів. Саме цей показує, як часто користувач заходить на навчальний портал.
Будь-який звіт можна вивантажити на комп'ютер, щоб відсортувати клієнтів за прізвищами і знайти потрібного. Детальна статистика доступна тільки за дорогими тарифами — від 3 350 рублів на місяць.

Конструктор лендінгів — 0 з 5 балів

На платформі не можна створювати промо-сторінки. Інтеграції зі сторонніми сервісами на кшталт «Тільди» та «Редімаг» теж немає.

Єдиний спосіб просування — створити форму реєстрації на курс і відправити клієнту посилання. Мінус в тому, що в формі не можна написати короткий анонс курса. Тільки назву.
Форма реєстрації на курс на «Антитренінгах» заміняє лендінги
Щоб просувати курс в інтернеті, доведеться створювати промо-сторінку через інші сервіси, описувати курс і в кінці розміщувати посилання с формою реєстрації на «Антитренінгах».

Другий варіант — розповідає про курси через соцмережі та надсилати клієнтам посилання на покупку.

Сервіс для відправки листів — 3 з 5 балів

Надішле клієнту лист з запрошенням на курс і нагадає клієнту про домашнє завдання за допомогою смс. Вам не потрібно купувати сторонні сервіси.

Є функція авторозсилок. Наприклад, коли клієнт оплатить курс, сервіс надішле йому на пошту логін з паролем. Не доведеться писати кожному покупцю окремо.

Всі надіслані листи та імена отримувачів можна подивитись в розділі статистики.
Есть интеграция с Mailchimp, MailLite, Unisender, GetResponse, SendPulse, Mailigen.

CRM-система — 4 з 5 балів

Вона покаже, скільки грошей ви заробили, які теми користуються попитом і на якому етапі угоди знаходиться покупець.

CRM — ваш головний менеджер і помічник. Система бере на себе рутину: сама відправляє клієнту запрошення на курс, закриває до нього доступ після навчання і пропонує пройти інші навчальні програми.

У системи складний інтерфейс. Тому компанія пропонує підключити до платформи інші CRM. Серед доступних AmoCRM, JustClick, E-AutoPay, AutoWebOffice.

Захист від копіювання матеріалів — 4 з 5 балів

Платформа шифрує всі файли, щоб клієнти не мггли їх завантажити і викласти у вільний доступ.

Способи оплати — 5 з 5 балів

За допомогою банківських карт Visa та MasterCard. Після оплати гроші потрапляють безпосередньо на ваш рахунок.

Через онлайн-каси Яндекс.Каса, Webmoney, Qiwi, PayPal і мобільних операторів — всього 55 варіантів.

5. Udemy — умовно безкоштовна платформа для продажу онлайн-курсів

Головна сторінка в Udemy — єдина вітрина курсів від різноманітних авторів
Ціна: 25% з продажу курсів.
Пробна версія: немає.

Udemy — міжнародне товариство учнів і викладачів. Реєструєтесь на сайті, завантажуєте курс і встановлюєте ціну. Курс потрапляє на головну сторінку. Його бачать 30 мільйонів людей по всьому світу.

Якщо тема курсу цікава, відвудувачі його купують. Ви отримуєте гроші на рахунок. Власники сайту беруть 25% з продажу за посередництво.

Сервіс підійде тим, хто хоче перевірити бізнес-ідею на міцність з мінімальними вкладеннями. Наприклад, створити курс і подивитись, скільки він принесе доходу. І якщо він принесе прибуток, вже тоді відкривати онлайн-школу.

Конструктор курсів

Продавайте готові відеолекції. Просто завантажтена сайт, встановіть за перегляд ціну і відправляйте на перевірку експертам Udemy. Якщо їх влаштує якість, відео опублікують на сайті.
На Udemy можна створити інтерактивну презентацію, об'єднавши відео зі слайдами
Технічні вимоги: відео до 4 ГБ і за якістю не менше 720p. Додати ролик через YouTube не вийде. Можна тільки завантажити з комп'ютера.

Створюйте інтерактивні статті. Для цього в Udemy є редактор. Ви пишете статтю з нуля чи вставляєте готовий текст у відео і зображення.
Зазвичай автори використовують статтю, як лендінг, на якому розповідають про курс
Збирайте практичні завдання і тести. В тестах всього один вид запитань —
множинний вибір — зі списку відповідей учень вибирає правильні.
Ви можете створити всього один тип завдань - вибрати зі списку відповідей декілька варіантів
Завдання— відкриті питання на час. Ви самі встановлюєте таймер. Коли час закінчується, завдання автоматично закривається.

Вебінари — 0 з 5 балів

Udemy не підтримує формат вебінарів. Сервису для онлайн-трансляції тут немає, інтегрувати сторонні інструменти не можна.

Статистика — 1 з 5 балів

Як навчаються клієнти, ви не побачите. Udemy не веде аналітику з навчання. Зворотній зв'язок зводиться до оцінки за курс і відгукам студентів, за якими ви можете аналізувати якість навчання.
Вся статистика зводиться до рейтингу курсу і відгуків учнів

Сервіс для відпавки листів — 1 з 5 балів

В Udemy немає email-розсилок. Зате користувачі і викладачі можуть переписуватись у внутрішньому чаті.

CRM-система — 1 з 5 балів

CRM на платформі теж немає, але вона й не потрібна. Весь бізнес-процес з просування ваших курсів команда Udemy бере на себе.
Головну роль грає рейтинг курсу. Чим він більше, тим вище позиція курсу в загальному каталозі та пошуковій видачі. Відвідувачі сайту бачать його частіше
Якщо курс часто купують, платформа починає рекомендувати його користувачам на головній сторінці, куди щомісячно заходять сотні тисячі людей. Нерідко автори роблять курс ьезкоштовним. А коли він потрапляє в топ, призначають вартість.

Захист від копіювання матеріалів — 3 з 5 балів

Всі дані в курсі Udemy шифрує після публікації — їх не можна завантажити. Єдиний можливий варіант крадіжки — під час навчання записати курс на відео і викласти його в інтернет. Але від цього не застрахована ні одна платформа.

Способи оплати

Клієнти оплачують курси через PayPal чи Payoneer. Сервіси працюють безкоштовно. Команда Udemy бере 25% комісії з кожного продажу.

6. Gurucan — платформа для створення онлайн-курсів під мобільні пристрої

Ціна: від 3190 ₽ на місяць.
Пробна версія: 7 днів.

Одна з найдешевших платформ на момент написання цієї статті. Сильна сторона — мобільне навчання. Курси підлаштовуються під будь-який розмір екрану.

Є спеціальні модулі для навчання фітнесу. Ви можете продавати відеозаписи тренувань, плани харчування і рецепти низькокалорійних страв.

Конструктор курсiв — 3 з 5 балів

На платформі ви моежете створювати короткі курси і тривалі навчальні марафони.

Курс — збірка навчальних матеріалів: статей, відеолекцій і аудіозаписів. Ви завантажуєте матеірали на платформу і сортуєте в потрібному порядку.

Щоб учні закріпили вивчений матеріал на практиці, в курс можна додати тест. Його ви створюєте в спеціальному редакторі на платформі.

Конструктор курсiв — 3 з 5 балів

Тип питання один — вибір єдиної правильної відповіді
Марафон — навчальна програма на декілька днів чи місяців. Він складається з декількох навчальних матеріалів, які проходять, дотримуючись суворого порядку. Наприклад, учень прочитав статтю — у нього з'явився доступ до відеоуроку, а потім до тесту.

Вебінари — 3 з 5 балів

На Gurucan немає вебінарного майданчика. Всі трансляції ви проводите так само, як і на GetCourse та Learme — через «Ютуб», який доведеться прив'язати до платформи.

Недоліки: немає інтерактивної дошки для малювання, тестів і опитувань. А відеозв'язок працює з затримкою в 30-60 секунд.

Статистика

Система аналітики дає загальну картину з розвитку вашого бізнесу: скільки людей вчиться на платформі та яку суму ви заробили.
Gurucan не аналізує навчання клієнтів. Ви не побачите, які курси вони проходять, які теми викликають складнощі та скільки помилок роблять у тесті.

Сервіс для відправки листів — 2 з 5 балів

Є безкоштовна інтеграція з Mailchimp, Sendpulse та іншими сервісами розсилок. Зараз компанія розробляє свою програму для відправки листів, але точної дати релізу поки немає.

Конструктор лендінгів — 2 з 5 балів

На Gurucan ви можете створити головну сторінку онлайн-школи, де викладені всі курси, як на вітрині магазину. Клієнт заходить на сайт, обирає потрібний курс і оплачує. Ви отримуєте гроші.
Ви збираєте лендінг з готових блоків. Відразу видно, як сторінка виглядає на телефоні

CRM-система і захист від копіювання матеріалів — 2 з 5 балів

В Gurucan немає своєї CRM. Питання вирішує безкоштовна інтеграція зі сторонніми сервісами на кшталт Salesforce чи Битрикс24.

Як на платформі захищають контент від крадіжки, не відомо. Про це на сайті нічого не сказано. Техпідтримка не коментує.

Способи оплати

За картою. Гроші потрапляють на рахунок Gurucan. Перевести в готівку їх можна раз на місяць. Комісії немає.

Через онлайн-каси. Можна вибрати з наступних чотирьох : CloudPayments, Tinkoff, «Яндекс. Каса» і Fondy. Комісия залежить від платіжної системи.

Якщо онлайн-каси зі стандартного списку не підходять, ви можете прив'язати іншу. Але для цього доведеться підключити до платформи лендінг на Tilda, а до лендінгу прив'язати систему платежів.
Платформа для
запуску онлайн-школи
Повний функціонал платформи безкоштовно на 14 днів.

Платформа для
запуску онлайн-школи
Повний функціонал платформи безкоштовно на 14 днів.